Gratis Mystery Gift bij elke bestelling boven de €30

Free Mystery Gifts on all orders + €30

Hoe weet je of een Funko origineel is en hoe valse Funko Pop Figuren te herkennen?

Hoe zie ik of een Funko Pop vals is?
Een stap-voor-stap handleiding

Funko Pop figuren zijn een van de populairste verzamelobjecten op de markt. Ze komen in een grote verscheidenheid van personages uit al uw favoriete films, tv-shows, strips en meer. Met hun kenmerkende grote hoofden en kleine lichamen zijn ze geweldige geschenken voor elke fan of verzamelaar. Echter, met hun populariteit komt het probleem van namaak Funko Pop figuren. Dus hoe weet je of een Funko Pop echt is?

De namaakfiguren kunnen moeilijk te herkennen zijn, tenzij je weet waar je op moet letten. In deze gids overlopen we de belangrijkste stappen om echte Funko Pop figuren van namaak te onderscheiden.

Wat is een namaak Funko Pop?

Hoe weet je of een Funko origineel is? Laten we eerst even definiëren wat een nepperd is. Een nep Funko Pop figuur is een ongeautoriseerde kopie van een legitiem product dat is vervaardigd zonder toestemming van de oorspronkelijke fabrikant (Funko). Deze namaakproducten zijn gemaakt met goedkopere materialen en hebben niet dezelfde kwaliteit van een echt Funko Pop figuur

Daarom is het belangrijk om ze te kunnen identificeren, zodat je er niet per ongeluk een koopt in plaats van een officieel product. Want als je een fake Funko Pop koopt voor de normale prijs, zal je natuurlijk een product ontvangen dat maar een fractie van de waarde heeft van een echte Funko Pop. Maar hoe kan je nu een valse Funko Pop herkennen. en hoe weet je of een Funko origineel is?

Hoe zie ik of een Funko Pop vals is?
Stap 1. Controleer de verpakking

De eerste tip bij het bekijken van een potentiële aankoop is om de verpakking te controleren. Een echte Funko Pop komt in zijn originele doos of blisterverpakking met artwork dat specifiek is voor dat bepaalde personage of die serie figuren. Er moet ook ergens “Funko” op staan (meestal onderaan). Als u deze dingen niet ziet op de verpakking dan is het waarschijnlijk geen authentiek product en kan het in plaats daarvan een nep zijn. 

Natuurlijk zijn de valse verpakkingen vaak ook erg realistisch nagemaakt als een echte kopie van meestel oudere, waardevolle Funko’s. Dus hoe kan je nu een neppe Funko herkennen?

Kijk het Funko Pop doosje na op de volgende zaken

Controleer als eerste het witte randje rond de figuur op de verpakking. Bij vervalsingen is dit vaak niet zo netjes uitgekapt als bij de originelen, waardoor de rand varieert in dikte en niet netjes gelijklopend is.

Als tweede kijk je naar de kwaliteit van het karton. Vaak wordt er een veel lichter karton gebruikt, waardoor je het deksel veel makkelijker bij elkaar kan duwen. Vaak staat het deksel ook bol naar boven omdat het karton simpelweg veel dunner en dus plooibaarder is.

Ten derde kan ook de kleur en gloed van het karton heel anders aanvoelen en er anders uitzien dan die van de échte Funko Pop’s in jouw verzameling. Dit is niet altijd makkelijk te herkennen omdat Funko Pop’s die bijvoorbeeld veel in de zon hebben gestaan ook verkleuren doorheen de tijd.

Bovendien, als er geen enkele vorm van UPC-code of serienummer is, kan dit ook een indicatie zijn dat het niet echt is. Authentieke producten worden altijd geleverd met een serienummers op de bodem van de verpakking.

Een erg duidelijk signaal dat je met een vervalsing te maken hebt, is door te kijken naar de letter ‘M’ onder het logo (deze letter staat natuurlijk niet op alle verpakkingen). Als in bijvoorbeeld het geval van Funko Movies het middelste beentje van de M helemaal tot beneden komt, dan is dit een enorme alarmbel. Bij de echte Funko’s komt het middelste beentje altijd maar tot ongeveer in het midden. 

(Lees verder onder de foto)

Voorbeeld van een valse Funko Pop vs. een echte Funko Pop

Hoe herken je een Fake Funko Pop Hoe kan je een valse Funko Pop herkennen? Bij de vervalsing komt het beentje van de ‘M’ helemaal tot op de grond.

Hoe valse Funko Pop Figuren te herkennen?​
Stap 2. Kijk naar het figuur zelf

Twijfel je na de controle van de verpakking aan de echtheid van jouw Pop en hoe weet je of een Funko origineel is? Het is nu tijd om naar de Pop zelf te kijken.

Enkele veel voorkomende indicatoren zijn: slecht schilderwerk (vooral rond ogen en monden), kromgetrokken onderdelen (vooral armen/handen), onjuiste logo’s/branding op kleding/accessoires

Vergelijk ook details als bijvoorbeeld de  haarkleurschakeringen met officiële online afbeeldingen of foto’s van een exemplaar dat zeker echt is.

Als je de Pop voorzichtig uit de verpakking haalt, kan je ook controleren of er ergens een serienummer aanwezig is. Is dit niet het geval? Dan heb je helaas een Fake in jouw handen.

Kortom, als er iets is aan de algemene look & feel dat niet helemaal klopt, is de kans groot dat er iets mis is met dit specifieke stuk… dus blijf alert!

(Lees verder onder de foto)

funko pop real or fake Hoe kan je een valse Funko Pop herkennen? 1. Let op het slordige schilderwerk aan de haarlijn. 2. De wenkbrauwen zijn anders gebogen 3. De kleur rond de ogen is paarser dan bij het origineel 4. Het bloed op het mes is helemaal anders dan bij de echte Pop

Hoe kan je een valse Funko Pop herkennen?
Stap 3. Vergelijk prijskaartjes

Hoe kan je een neppe Funko herkennen aan de prijs?

Is het prijskaartje veel lager dan je verwacht had?

Een eerste vuistregel is dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dat dit dan meestal ook het geval is. Als je een website vind waarop hopen oude, moeilijk vindbare Pop’s staan aan lage prijzen, check dan ALTIJD de reviews van de website op betrouwbare platformen als Trustpilot, die nepreacties herkennen en verwijderen. Zo weet je direct of je te maken hebt met oplichters.

In dit artikel leer je hoe je zelf een correcte prijs van een Funko Pop kan bepalen:
Wat is de waarde van mijn Funko Pop?

Lijkt het prijskaartje toch correct?

Vaak worden de namaakproducten ook aangeboden aan dezelfde prijs als de echte Pop’s. Ga dus nooit alleen uit van de prijs. Bekijk zorgvuldig de pakking en de Pop als je twijfels, of vraag bijkomende foto’s. In geval van namaak zal de verkoper er niet happig op zijn om detailfoto’s te sturen, dus een geërgerde verkoper kan een alarmbel zijn in dit geval.

Pas op voor impulsaankopen

Ga tenslotte nooit overhaast te werk. Vaak koop je per ongeluk een Fake als je op een website of tweedehands verkoopplatform een item ziet dat wel erg goedkoop. In al je enthousiasme zou je wel eens tot een impulsaankoop kunnen overgaan (been-there-done-that).  Denk dus even een tweede keer na en controleer het product met behulp van bovenstaande stappen.

De kans dat je geluk hebt en koopt bij iemand die niet weet wat hij verkoopt is eerder klein. Zeker als deze persoon meerdere Pop’s aanbiedt, of blijk geeft van zelf al jaren Pop’s te verzamelen.

The Geek Universe is een online Funko Pop speciaalzaak. Met méér dan 1400 Pop’s in stock is het één van de grootste shops in de Benelux.

Verder vind je een groot aanbod aan Exclusives en Chases. Ook de nieuwste pre-orders worden steeds aangeboden.

Op de hoogte blijven van het laatste Funko Pop nieuws en speciale aanbiedingen? Schrijf je dan in voor onze Nieuwsbrief.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van:

Kies een GRATIS GESCHENK* bij jouw bestelling vanaf €35

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

20% korting

Te laat voor deze promo?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om deel te nemen aan de volgende actie